Vámos Miklós: Dunapesti álmok ONLINE előadás

Vámos Miklós: Dunapesti álmok ONLINE előadás

A Szervező - ()

Online előadás

Időpontok

Live Streaming: Kulturális élmények az otthon melegében!

Vélemények a nézőktől:

"Nagyon köszönöm a stream előadást! Tökéletes volt, mint mindig."

"Nagyon tetszett az előadás, egyszerre volt szomorkás és üdítően kedves, humoros. Szinte az összes könyvét olvastam, a Dunapest kivételesen nagyon a szívemhez szólt."

"Mi jól jártunk az Online előadással, így Németországból is "élőben" tudtuk nézni. Köszönöm az élményt!"

"Köszönjük az előadást, nagyon tetszett! Rermek dolog, hogy Ausztriában élvezhettük "élőben"."

"Szerintem mindenki kettős életet él, akinek van foglalkozása. Egy fodrász odahaza nem hajat vág, a villamosvezető sem csönget a saját konyhájában. Az írás a hivatásom, s ezt néha azért felejtik el az irodalmárok és az olvasók, mert a regényeimben és novelláimban megtalálni vélik életem bizonyos részleteit. Ennek azonban soha nem az az oka, hogy önéletrajzszerűségre törekszem, hanem az, hogy amit átéltem, azt jól ismerem, biztonsággal prózává tudom alakítani. Azt sem értem, miért ne lehetne szórakoztató, ami úgymond „kemény”. A 22-es csapdája talán puha? Vagy a Švejk? Vagy akár az Anna Karenina? Meggyőződésem, hogy regényt írni – vagy olvasni – azért érdemes, mert amíg tart, az ember úgy érzi, ő is benne él a cselekményben, sőt, azonosulhat egy vagy több szereplővel. Ennek fényében ahány regényt olvastál, annyival több életed lett, és ugyanez áll arra, ahányat írtál. Most fejeztem be egyet, a címe Dunapest, egy budapesti ház története. A cselekmény egyik szála 1944-ben zajlik, a másik 2019-ben. A ’44-es hősök már nincsenek életben, de én velük együtt ettem, ittam, szerettem abban az évben, s némelyikükkel meg is haltam. Azt hiszem, ez nem szorul további magyarázatra." VM

Sokat üldögélek egy kávéházban a Szent István parkban, és egy stégen a túlparton, Pünkösdfürdő tájékán. A Duna a számomra legfontosabb földrajzi elem. Fejemben József Attila vonatkozó verseinek sorai zenélnek, fülemben a víz százféle csobaja muzsikál. Dunának, Oltnak egy a hangja, írta ő, pedig nem egészen. A Dunáé egészen különleges. Igyekszem nem azokra a borzalmakra gondolni, amelyek ezeken a rakpartokon történtek. Mint a Dunapest bizonyítja, nem mindig sikerül.

Időpontok

Közreműködők

Kövess minket

{{:message}}

Betöltés...