Anonyma / Nő háborúban

Anonyma / Nő háborúban

Táp Színház - 1027 Budapest, Jurányi utca 1-3. (Jurányi Inkubátorház)

Színházi előadás

Időpontok

Monodráma

Az előadást egy 1954-ben angolul megjelent könyv, Anonyma Egy nő Berlinbencímű történelmi monográfiája ihleti. Törőcsik Franciska főszereplésével egy ma is háborús sebeket viselő helyszínbe helyezett budapesti előadásban keressük a választ egy kegyetlen történelmi pillanatban feltett kérdésekre – mi történik a morállal háborúban, hogyan válik a női test háborús eszközzé, hogyan válnak a hétköznapok építőkövei a közös emlékezet részévé, mi a nő szerepe a történelemben, társadalomban, hogyan ítéltetnek meg az áldozatok utólag, s mivel kell szembenéznie egy nőnek, amikor beköszönt a béke?
Mindezeken túl pedig arra, hogyan él velünk a jelenben a történelem, vajon hogyan tudunk szembenézni évtizedekre eltemetett fájdalmainkkal, hogyan hatnak a jelen generációira a múlt begyógyítatlan sebei?

A nemi erőszak megítélése, az áldozathibáztatás nemcsak háborús közegben él, hanem a minket körülvevő, hétköznapi valóságban is. Egy nő történetén keresztül szeretnénk a nézőket a trauma belső és külső helyszíneire kísérni. Az előadásban egyetlen fiatal és tehetséges színésznő vezeti a nézőket egy szűkre szabott térben, átélhetővé téve a traumával sújtott hétköznapokat.

Ez az európai nők millióit érintő téma a 2000-es évekig tabutéma maradt, rengeteg áldozatot és családjaikat elnémítva. A könyv ihletésére összeállított monodrámában a nézők a narrátor által elmesélt eseményeket az erkölcsi tisztaságtól a teljes értékvesztettségig követik, a háborús hétköznapok pragmatikus, egyre állatiasadó közegébe helyezve. Meddig ember az ember?

Európában mindeddig nem készült színpadi mű a regény alapján.

Időpontok

Közreműködők

Videó:
BARTHA Máté
Bartos Letícia (2019.05.15 Előadáson)
Rendező: PAPP Bojána
Dramaturg: PERCZEL Enikő
Zene: VAJDAI Vilmos
Asszisztens: NÁDASDI Szandra
Szereplő: TÖRŐCSIK Franciska
Produkciós vezető: MÁTIS Inez
Arculat: HORVÁTH Réka
Hang, fény: Szakács Krisztián Szaki
A regényt fordította: Nádori Lídia
Sajtó: Balogh Máté kortársPR

Kövess minket

{{:message}}

Betöltés...